Преди да съществуват аптеките, предците ни са лекували всички болести и болежки с билки. Но лечебното им действие може да е по-силно или по-слабо в зависимост от зодията. Тук ще разберете кое растение е най-подходящо за вас и как да извлечете от него максималния целебен ефект.

Везните се опиват от мириса на лавандула

Лавандулата е многостранна билка. Освен че излъчва свежо ухание на цветя, тя намира приложение и в кухнята, и в медицината, и в козметичната индустрия. Като етерично масло лавандулата укрепва тялото и духа и се грижи за кожата. Осигурява отморяващ сън през нощта във вид на арома-лампа. Всички тези качества много помагат на типичните Везни. Освен това билката прогонва комари и молци. И ако това не я прави многостранна… Градинският чай е познат още от древността като лечебна билка. Най-общо той има подсилващо и стимулиращо действие, но също така прочиства организма от шлаки и има стягащ ефект. При проблеми с гърлото и кожата тази билка също предлага помощ.   

Скорпионите харесват хрян

Типичният Скорпион обича предизвикателствата, включително по отношение на вкусовите си рецептори. Ето защо хрянът е подходящата билка за него, дори само заради лютивия си вкус, който може да извика сълзи в очите. Както повечето билки, така и хрянът съдържа лековити вещества (например синапено масло, калий, калций и витамин С). Коренът му може да се яде суров или да се добавя настърган към рибни и месни ястия, салати, супи и сосове. Полезен е при проблеми със стомаха и червата, помага срещу ревматизъм и ухапване от насекоми, пази от настинки. Сокът от хрян има антибактериално и дезинфектиращо действие. Малцина обаче знаят, че това растение е афродизиак и има способността да повишава половото влечение. И без това страстният Скорпион става неудържим, когато консумира хрян!

Стрелците обичат мащерка

От чист идеализъм и добри намерения Стрелецът понякога иска много неща наведнъж, което не само е изтощително, но може да доведе и до грешки. Тогава е добре да има на разположение мащерка. Освен че се използва за подправка, тази билка укрепва нервите и повишава концентрацията. Освен това мащерката подсилва имунната система и регулира кръвното налягане. Миризмата й е тръпчива и стипчива, точно каквато се харесва на Стрелците. По същата причина те обичат и аромата на индийското орехче. Тази подправка ги ободрява телесно и духовно, но същевременно действа успокояващо и уравновесяващо.

Козирозите се нуждаят от жълт кантарион

Козирозите са амбициозни, работливи и с чувство на дълг. Те са взискателни към себе си, рядко си позволяват почивка и упорито преследват целите си. Така често оставят личния си живот и удоволствията на заден план, поради което е склонен към депресии. Жълтият кантарион е много подходящ за него, понеже има общо укрепващо и успокояващо действие и най-вече подобрява настроението.

Водолеите обичат маточина

Билка, съответно миризма, която много подхожда на Водолея, е маточината. Казват, че ободрява духа и повишава концентрацията. Освен това има подобряващи храносмилането и прочистващи от токсини свойства. Маточината помага при настинки, нарушения на съня и заболявания на храносмилателните органи. Тази билка има разностранно приложение (не само като етерично масло, но и в кухнята); ето защо е абсолютно задължителна за въздушните знаци, които трябва да я отглеждат в градината или на перваза на прозореца си.

Рибите харесват кимион

Билката, която не бива да липсва в кухнята на Рибите, е кимион. Освен че се отглежда лесно и не е придирчиво, това растение оказва положително въздействие върху родените под знака на Риби (и не само). Кимионът заздравява стомаха, премахва газовете и ароматизира устната кухина. Прилаган външно, облекчава ревматичните болки. Освен това действа укрепващо на целия организъм.

 Към първата част ТУК