Вече не сме единственото животно, за което е известно, че мисли в перспектива и се подготвя за две възможни бъдещето - шимпанзетата също могат да го правят.

Ако не сте сигурни дали по-късно ще бъде слънчево или ще вали, може да вземете слънцезащитен крем и чадър, преди да излезете от вкъщи. Тази способност за разглеждане на различни възможности, известна като модално мислене, е от съществено значение за човешкото познание.

Досега се смяташе, че то не е по-силите на други животни, включително нашите най-близки живи роднини - шимпанзетата. Това отчасти е така, защото проучване от 2017 г. установи, че приматите нямат способността да се подготвят за взаимно изключващи се резултати.

Резултатите обаче не бяха приети от всички, тъй като проучването очакваше шимпанзетата да използват поведение, което не е естествено за тях, казва Ян Енгелман от Калифорнийския университет в Бъркли.

"За да демонстрират компетентност, те трябваше да покрият двата изхода на Y-образна тръба с дланите на ръцете си", казва той. "Вече 12 години работя с шимпанзета и никога не съм ги виждал да проявяват подобно поведение".

Сега Енгелман и колегите му изпробват алтернативен метод, основаващ се на поведение, което е по-естествено за животните, и провеждат своя експеримент в убежището за шимпанзета на остров Нгамба в Уганда, където животните могат да се движат в 95 акра гора

Те поставят различни шимпанзета пред две наклонени платформи. Върху всяка от тях има парче храна. При първата версия на експеримента над една от платформите е поставена непрозрачна цилиндрична тръба, през която екипът пуска камък.

Ако шимпанзето не се намеси, храната пада, но ако стабилизира платформата с ръце, то получава храната като награад. В този сценарий 15-те шимпанзета стабилизират единствено онази платформа, за която знаят, че ще бъде ударена от камък.

При втория експеримент е използвана непрозрачна обърната Y-образна тръба с изход над всяка платформа. Тук шимпанзетата не знаят със сигурност коя платформа ще бъде ударена от камък. Съответно тяхното поведение е по-различно. 13 от 15 решават да играят на сигурно истабилизират и двете платформи, за получат и двете парчета храна.

"Доколкото ми е известно, това са първите животни, които демонстрират компетентност в задача, която измерва представянето на алтернативни възможности", казва Енгелман.

Някои данни сочат, че децата на възраст между 1 и 2,5 години могат да разглеждат взаимно изключващи се резултати, казва Мариел Годду от Харвардския университет, която също е член на екипа. Но има изследователи, които твърдят, че тези способности не се развиват до 4-годишна възраст, когато децата са способни да говорят за множество възможности. Резултатите от изследването на шимпанзетата подкрепят по-ранния възрастов диапазон, като показват, че тази способност може да не зависи от езика, казва тя.

"Представянето на алтернативни възможности е от основно значение за много когнитивни способности, с които хората се гордеят, като творчеството и морала", казва Енгелман. "Доста е вълнуващо да мислим, че тази способност може да има и еволюционна история."

"Изобщо не съм изненадана, че шимпанзетата са способни на модални разсъждения, но е чудесно да видим потвърждение на тези способности с помощта на неинвазивни когнитивни експерименти", казва Ами Калан от Университета на Виктория в Канада.

Изследването е публикувано в Biology Letters.

Източник: New Scientist