Китайски учени са разработили нова технология, позволяваща производството на биодизел с по-високо съдържание на биомаса, съобщи Синхуа.

При новия метод биомасата в горивото може да достигне над 40% в сравнение със средното съдържание в световен мащаб, което е по-малко от 10%, пише БТА. Шън Цзян, професор от катедрата по химия и материалознание към Университета на Нанцзин, и неговият екип са подобрили производствения процес, използвайки биомазнини (триглицериди) и компоненти от рафинирането на суров нефт, за да произвеждат автомобилно биодизелово гориво.

Колкото по-високо е съдържанието на биомаса в биодизела, толкова по-изявен е ефектът от пестенето на енергия и намаляването на въглеродните емисии, казва екипът.

Технологията, която частично замества петрола с биомазнини, благоприятства усилията на Китай за популяризиране на по-екологично биодизелово гориво и за подобряване на стандартите за емисии, като същевременно допринася за глобалното намаляване на въглеродните емисии и за въглеродната неутралност, каза Шън.

Резултатите, изготвени от местната агенция за надзор и контрол на качеството, показват, че това биодизелово гориво отговаря на националните стандарти за автомобилно биодизелово гориво и има особено добри характеристики по отношение на окислителната стабилност, устойчивостта на корозия, смазването и опазването на околната среда.

Изследователският екип, в сътрудничество с други компании, е създал промишлена производствена единица с годишен производствен капацитет от два милиона тона от това биодизелово гориво, с цел да ускори практическото приложение на своите технически постижения.