Може да се наложи да обръщате повече внимание на най-обикновени на пръв поглед неща, които прави кучето ви – като например, че следва в тоалетната или че се върти в кръг, преди да легне. Възможно е всичко това да говори за конкретен проблем.

1. Защо кучето идва след вас в тоалетната?

Ако кучето ви обича да ви наблюдава, докато седите на тоалетната чиния, спокойно – не си е изгубило ума. Всъщност това е съвсем нормално поведение за домашен любимец. Ето възможните причини на това поведение:

1) Не иска да е само́. Когато сте вкъщи, кучето ви обича да прекарва възможно най-много време с вас.

2) Скучно му е и му е любопитно. Представете си колко трудно е да си почти през целия ден сам у дома.

3) Иска да се увери, че сте в безопасност. С други думи, влиза в ролята на ваш личен бодигард.

2. Защо кучето рита, когато го галите по корема?

Това е напълно неосъзната реакция. Когато галите или чешете кучето по корема, е възможно леко да го дразните. Това се дължи на факта, че нервите под кожата му са свързани с гръбнака. Към мозъка се изпращат сигнали да се предприемат действия за отстраняване на дразнителя.

3. Защо кучето обикаля в кръг, преди да си легне?

За целта са наблюдаване 62 кучета. Установено е, че повече от половината правят поне един пълен кръг, преди да си легнат. Освен това го правят около 3 пъти по-често, когато лягат на грапава повърхност, вместо на гладка и мека. Според изследователите това поведение може да се обясни с кучешките предшественици, които е трябвало да спят навън. Обикалянето в кръг е начин да се отъпче тревата, за да стане по-меко и удобно – като гнездо за спане.

4. Защо кучето спи върху дрехи?

Да оставим настрана факта, че дрехите ви вероятно са меки и удобни, най-вероятно кучето ви има нужда да усеща вашата миризма. Това е начин да се почувства близо до вас и да се успокои.

5. Защо кучето накланя глава, докато ви слуша?

Толкова сладка картинка – вие говорите нещо на домашния си любимец, а той ви гледа в очите и леко килва настрани глава. Едната причина е, че по този начин ви чува по-добре. Според някои ветеринари по този начин кучето също ви вижда по-добре. Ето защо този жест е по-типичен при малките кучета, защото тяхното зрение все още не е толкова добре развито.

6. Защо кучето яде ако?

В редица случаи кучето изяжда собственото си ако. Не е сред най-приятните гледки на света. Според ветеринарите това се дължи на някакъв стрес, свързан с околната среда. Възможно е да се подсили от чувство на страх, тревожност или липса на внимание.

Bright Side