Признайте си с ръка на сърцето: Позволявате ли на вашата котка или куче да дели леглото с вас? Едно ново проучване показва, че две трети от всички стопани на животни спят с домашните си любимци. А начинът, по който се сгушват стопаните и техните питомци, говори за вашите взаимоотношения.

Дали блажено отпуснати, сгушени в ямките на коленете ви или плътно притиснати до вас, домашните животни имат различни предпочитания, когато ги пускате нощем в леглото си. Професор Питър Невил, който от години изследва поведението на кучетата и котките, обяснява какво издава позата им за спане за начина, по който общувате помежду си.

„Когато си избират поза за спане, нашите домашни любимци се опитват да поддържат своята  закриляща връзка с нас“, казва той за вестник „Дейли Мейл“.

При това не става дума за контрол или за маркиране на територия. Според него по този начин кучетата и котките използват своето обаяние и топлина, за да ни тренират постепенно да нагодим нашите навици за спане към тях. Професор Невил изброява десет от най-честите пози за сън на домашните животни и обяснява какво означават.

1. Пъхащият се под завивката

Бързо под завивката! Някои домашни животни обичат да се пъхат под топлата завивка. Така, в пълен мрак и с миризмата на стопанина в ноздрите, те спят още по-сладко. Споделянето на завивката създава у кучето или котката по-силно чувство за безопасност.

2. „Плюшената играчка“

По-близо няма накъде! Когато домашното животно се притиска доверчиво към гърдите на стопанина, може би биенето на неговото сърце му действа успокояващо. Но ако мърдате прекалено много насън, котката или кученцето бързо могат да избягат в други части на леглото.

3. Примъкващият се

Да се примъкват бавно към стопанина си е присъщо по-скоро за предпазливите животни. През нощта те се будят често и допълзяват по-близо до главата ви, за да усещат биенето на сърцето и дишането ви, след което отново задрямват. Примъкващите се са бъдещи кандидати за крадци на възглавници или „плюшени играчки“.

4. Супергероят

По гръб с разперени лапи – някои кучета и котки обичат да заемат тази поза, за да бъдат галени от стопаните си преди заспиване. Така те имат поглед върху цялото помещение и веднага забелязват евентуални дебнещи опасности. Освен това регулират по-успешно телесната си температура, ако в леглото ви стане прекалено задушно.