Изследователи от университета на Астън, Великобритания, са произвели висококачествен биодизел, след като са "хранили" и отгледали микроводорасли върху утайка от кафе, съобщи "Сайънс дейли".

В хода на изследването специалистите са отглеждали водорасли, които след това се преработват в гориво.

Само във Великобритания всекидневно се изпиват приблизително 98 милиона чаши кафе, което допринася за огромно количество използвана утайка. Тя се преработва като общ отпадък и често се озовава на сметището или се изгаря.

Изследователите обаче са установили, че тази утайка  осигурява както хранителни вещества, така и структура, върху която могат да растат микроводораслите (Chlorella vulgaris sp.).

В резултат на това учените са успели да извлекат подобрен биодизел, който генерира минимални емисии, осигурява добра работа на двигателя и отговаря на американските и европейските спецификации.

Досега водорасли са отглеждани върху материали като полиуретанова пяна и найлон, които не осигуряват никакви хранителни вещества. Изследователите обаче са установили, че клетките на микроводораслите могат да растат върху утайката от кафе, без да се нуждаят от други външни хранителни вещества, пише БТА. Те също така са открили, че излагането на водораслите на светлина в продължение на 20 часа на ден и на тъмно само за четири часа създава биодизел с най-добро качество.

"Това е пробив в системата за отглеждане на микроводорасли. Биодизелът от микроводорасли, прикрепени към използвана утайка от кафе, може да бъде идеален избор за комерсиализация на нови суровини. Освен това използването на тази нова суровина може да намали изсичането на палмови дървета за извличане на масло за производство на биогориво. В Югоизточна Азия това води до непрекъснато обезлесяване и увеличаване на емисиите на парникови газове", пишат изследователите в сп. "Renewable and Sustainable Energy Reviews".

Британските учени са работили в сътрудничество с колеги от Малайзия, Тайланд, Египет, Южна Африка и Индия.