Индустрията на изкопаемите горива има повече делегати на конференция на ООН по изменението на климата COP26, отколкото  която и да е отделна страна, показва анализ, цитиран от Би Би Си.

Доклад на неправителствената организация Global Witness, изграден на база на списъка с участници в конференцията, публикуван от ООН в нейното начало, разкрива, че 503 души, свързани с сектора на изкопаемите горива, са били акредитирани за срещата на върха за климата.

Тези делегати лобират за петролната и газовата индустрия, като според активистите от Global Witness те не трябва да имат достъп до конференцията.

„Индустрията на изкопаемите горива прекара десетилетия в отричане и забавяне на предприемането на реални действия срещу климатичната криза. Това е причината тяхното присъствие да е голям проблем. Влиянието на индустрията е една от основните причини последните 25 години на преговори за климата на ниво ООН да не са довели до реално намаляване на глобалните емисии“, коментира Мъри Уърти от Global Witness.

Около 40 000 души участват в COP26, като Бразилия е страната с най-голяма делегация – 479 души. Обединеното кралство, което е домакин на срещата в Глазгоу, има 230 делегати.

От Global Witness посочват още, че броят на лобистите за петролния и газовият сектор на конференцията е по-голям от общият брой на делегатите от осемте страни, най-тежко засегнати от климатичните промени през последните 20 години. Повече от 100 компании от индустрията имат представители на срещата.

Една от най-големите групи на конференцията е Международната асоциация за търговия с емисии (IETA) със 103 делегата. Според Global Witness IETA е подкрепена от много от най-големите петролни компании, които промотират търговията на въглеродни емисии като мярка за разрешаване на кризата, която ще им позволи да продължат добива на петрол и газ.

„Голяма част от членовете на тази асоциация са от компании за изкопаеми горива. Нейният дневен ред се ръководи от тези фирми и тя обслужва техните интереси“, каза Уърти.

Източник: Мениджър Нюз