Учени, изследващи кратера Чиксулуб, възникнал преди 66 млн. години при падането на астероид, смятат, че имат отговор защо динозаврите са изчезнали толкова внезапно.Те са извлекли образци от скалите под Мексиканския залив, където е паднал астероидът. Точно тези скали разказват за събитията на Земята на границата между Креда и Палеогена.

Гигантски астероид с диаметър около 15 км е паднал на полуостров Юкатан – по-лошо място и време за катастрофата просто не е можело да има, твърдат учените.

Крайбрежните морски води там са плитки, а това означава, че в атмосферата са били изхвърлени колосални количества сяра от минералните глини.

В резултат на огнената буря, избухнала след падането на астероида, започнал продължителен период на „глобална зима“.

Дали резултатът би бил друг, ако астероидът бе паднал другаде?

"Иронията е в това, че причината за изчезването на динозаврите не е размерът на астероида, не е силата да удара и дори не са глобалните последици от този катаклизъм. Причината е мястото на удара“, казва един от водещите на филма.

Ако астероидът бе паднал буквално няколко десетки секунди по-рано или по-късно, е щял да падне не в плитките води край брега, а в дълбокия океан. Това би предизвикало изпаряването на значително по-малко количество скали и на смъртоносния калциев сулфат, отделен от Земята при удара.