Хората на о-в Мавриций обединиха усилия, за да се опитат да попречат на петролния разлив край този иначе вълшебен остров да предизвика екологично бедствие. Как? Като режат косата си.

Правителството на Мавриций обяви бедствено положение, след като на 25 юли японски кораб удари корален риф край острова, вследствие на което от него започнаха да изтичат петролни продукти.

Въпреки че течът официално е спрян, близо 1000 тона се озоваха в местните води. В момента властите правят всичко възможно, за да източат останалите 2500 тона на борда, преди корабът да се разцепи на две.

Докато правителството търси международна помощ в овладяването на разлива, местните решиха да вземат нещата в свои ръце. Те създадоха свои собствени прегради от слама, листа от захарна тръстика и човешка коса, натикани в платнени чували и дори чорапогащи.

„Гражданите създават плуващи баражи, дълги километри, за да ограничат разлива. Майсторим ги със захарна тръстика, но и с човешка коса, тъй като тя е идеално средство за абсорбирането на петрола“, заяви Джоана Беренгер, член на парламента на Мавриций, която също е отрязала собствената си коса.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Kester "Kit" Grant (@kesterkitgrant) on Aug 7, 2020 at 10:42pm PDT

 

Да, в действителност косата е идеалното средство за тази ситуация. Човешкият косъм е липофилен, което означава, че отблъсква водата, но се комбинира отлично с всякакви мазнини. Т.е. посредством него може лесно да се отдели петролът от водата. Един кг коса може да абсорбира 8 литра петрол, твърди Беренгер.

Всъщност, години наред учените препоръчват използването и на човешка коса, и животинска козина за абсорбирането на петролните разливи. За първи път тази идея е тествана през 1978-а, когато танкерът „Амоко Кадиз“ излива 220 880 тона петрол край крайбрежието на Бретан, Франция. Приложена е и през 2004-а при нефтения разлив в Мексиканския залив, който продължава и днес.

Изследване на NASA, проведено в края на 90-те години на миналия век, открива, че 11 340 кг коса са достатъчни за абсорбирането на 170 000 галона разлив и че 1 галон може да бъде абсорбиран за по-малко от 2 минути. Проучване, публикувано в Environments през юли 2020-а пък, показва, че и кучешката козина и човешката коса са не по-малко добри от синтетичните тъкани от типа на полипропилен, които по начало се използват при петролни разливи.

Сега жителите на Мавриций се насърчават да отрежат косата си и да я дарят за каузата. Фризьори предлагат безплатно подстригване на всеки, който реши да дари своята. Очакват се 20 тона коса и от Франция, допълва Беренгер.

Източник: IFLScience