За съжаление мнозина възприемат кучетата си като големи играчки за гушкане. Всъщност верните четириноги са много чувствителни създания, които гледат на света през собствените си очи. Нещо, с което ние, хората, сме длъжни да се съобразяваме.

Ето защо се препоръчва да не „очовечаваме“ прекалено животните, а да зачитаме техните качества. Ако искате да направите добро на четириногия си любимец, избягвайте следните  неща:

Към първата част

6. Не му се карайте

Разбира се, невинаги е лесно да се сдържите, когато кучето за десети път се изпишка на килима в хола. Но няма да помогне, ако започнете да му викате. Кучетата не разбират нашия език и най-много да се объркат, ако стопанинът им се впусне в дълга тирада. По-добре да им покажете с възможно най-еднозначно наказание, че са направили нещо лошо.

7. Не го навличайте без уважителна причина

Понякога се налага да обличате кучето при студено време. В края на краищата не искате любимецът ви да настине, когато го разхождате в мразовит зимен ден.  Обличането дори е задължително в зависимост от породата и възрастта му. Някои хора обаче гиздят четириногото с дрехи от естетични съображения. Това може да бъде опасно, особено когато животното се прегрее заради допълнителното облекло.

8. Не го милвайте по главата

По принцип кучетата възприемат всичко, което идва отгоре, като заплаха. Някои показват, че подобни милувки са им неприятни, като се дърпат и извъртат глава. Други се озъбват. Ето защо кучкарите трябва да галят любимците си по врата или по гърба – ако изобщо го правят. Не всяко куче обича да непрекъснато да бъде галено. Затова се препоръчва да обръщате специално внимание на поведението му.

9. Предпазвайте кучето от силен шум

Кучетата изпитват страх, когато се конфронтират с шумове, които не могат да определят – а и откъде да знае любимецът ви какво точно е прахосмукачка? Дори ако минавате набързо апартамента, за четириногото това всеки пък е голям стрес. Затова е добре да му спестявате такъв шум или поне да му обясните достъпно, че той не представлява заплаха.

10. Бъдете търпеливи, докато кучето ви си върши работата

По време на всекидневната разходка кучето иска не само да се облекчи, но и да опознае света и да се сприятели с други хора или кучета. За него това време е възможност да поиграе и да се раздвижи на чист въздух. А на всичкото отгоре и с любимия си господар! Ето защо стопанинът трябва да проявява възможно най-голямо търпение, докато двамата се разхождат.

Тези десет точки са само бегъл преглед, но ви дават добра ориентация за общуването с домашните ви любимци. В края на краищата всеки стопанин иска кучето му да се чувства добре.