За съжаление мнозина възприемат кучетата си като големи играчки за гушкане. Всъщност верните четириноги са много чувствителни създания, които гледат на света през собствените си очи. Нещо, с което ние, хората, сме длъжни да се съобразяваме.

Ето защо се препоръчва да не „очовечаваме“ прекалено животните, а да зачитаме техните качества. Ако искате да направите добро на четириногия си любимец, избягвайте следните  неща:

1. Прегръщане

Дори кученцата да са толкова сладки, че да ти се иска да ги гушнеш, това не означава, че изпитват същото удоволствие от ласките като хората. Всъщност някои четириноги дори се страхуват или им е неприятно, когато ги прегръщат силно. Едно изследване показало, че над 80 % от всички наблюдавани кучета проявявали признаци на недоволство от прегръдките.  Това може да установите и сами по начина, по който кучето провисва ушите си и избягва зрителния контакт, забелвайки очи. Причината е доста проста: често кучетата възприемат прегръдките като жест на превъзходство.

2. Подмамване за забавление

Всеки познава играта  „Донеси“, в която подхвърляте на кучето пръчки. Замахвате силно с ръка, но от нея не излита никаква пръчка. Много кучета веднага хукват при този жест, но с объркване установяват, че нещо не е наред. Това се запомня и може да има нежелани последици. Според едно японско проучване кучетата бързо губят доверие в човека, ако бъдат подвеждани и лъгани често.

3. Липса на възпитание

Всяко живо същество се нуждае от правила, за да се справя. Друг въпрос е какви и колко. Докато котките се числят към сравнително лесните за отглеждане животни – освен за редовното им хранене няма нужда да се грижите за почти нищо друго, - то кучетата са замесени от друго тесто. Те се нуждаят от строг дневен режим и ясни граници. В противен случай понякога проявяват доста разрушително поведение. Разбира се, не е необходимо да ги подлагате на сурови тренировки, но пък и да сте прекалено снизходителни или изобщо да не ги възпитавате също е неправилно. 

4. Приятелство насила

Не е задължително кучето да харесва приятелите на стопанина си. Затова не бива да принуждавате любимеца си да общува с хора, които очевидно не му допадат  – дори да става дума за най-добрия ви приятел.

5. Не излагайте кучето на силни миризми

Кучетата имат много чувствителен нос, затова всеки стопанин трябва да държи любимеца си далеч от остри миризми, причинени, например, от предозирани почистващи препарати. Понякога те могат да увредят обонянието на четириногото.

Следва продължение по-късно през деня