Гранд каньон се намира в северозападната част на щата Аризона. Това е най-дългият каньон в света. Посещаван е всяка година от 5 милиона туристи от цял свят.

Дълъг е около 450 км, широк е около 29 км, а дълбочината му е приблизително 1800 м. В продължение на около 6 милиона години река Колорадо всеки ден е отнасяла с водите си близо 500 000  тона пясък и камъни, като по този начин се смята, че се е образувало това невероятно чудо на природата. Учените геолози все още го изучават с нестихващ интерес. Скалите разкриват четири геоложки епохи. От гледна точка а архитектурата е също много любопитно място, защото подобна древна земя може да крие в себе си  истински съкровища.

В каньона се наблюдават значителни температурни разлики. Това се дължи на разликите в надморската височина при различните части на Гранд Каньон. Във вътршността на каньона се отчитат температури от 40 градуса по Целзий през лятото, докато на Северния ръб през зимата винаги има сняг.

В миналото уникална туристическа атракция е било предлагането на въздушен оглед на мястото - самолети са обикаляли над Гранд Каньон, за да могат пътниците да оценят красотата и мащаба на платото. Гледката, разбира се, е впечатляваща, но подобни действия са били опасни поради факта, че самолетите могат да се сблъскат, докато се плъзгат по скалите. Именно такъв трагичен инцидент се случва през 1956 г., в резултат на който загиват 128 души. След тази случка правителството на страната забранява визуалните полети на граждански самолети.

Трийсет години по-късно се сблъскват самолет и хеликоптер и загиват 25 души. Така и не се установява причините за сблъсъка.

През 2013 г. в Гранд Каньон се разиграва нещо изключително рисковано, което става световно достояние и заслужено попада в Книгата на рекордите на Гинес. Известният ходещ по въжета Николас Валенда (американски акробат, въздушен артист, смелчага, артист и автор. Той е известен със своите изпълнения на въже без предпазна мрежа) прекосява пропастта между скалите на каньона без предпазен колан. Това събитие става шесто в списъка с най-необикновените му постижения и печели световно признание.

Заради своята изключителност Големият каньон е добавен към списъка на ЮНЕСКО през 1979 г.