Сезонът на горските пожари през 2023 г. в Европа е бил един от най-опостушителните от началото на този век, се казва в доклад на Европейската комисия (EК), публикуван в сряда и цитиран от Ройтерс.

Миналата година повече от половин милион (504 002) хектара - площ, два пъти по-голяма от тази на Люксембург, е била изпепелена, показват данните в документа "Горски пожари в Европа, Близкия изток и Северна Африка през 2023 г.", изготвен от Съвместния изследователски център (JRC) на EК. 

Трите години с най-сериозни щети през този век според нивото на опожарена територия, картографирана от Европейската информационна система за горските пожари (EFFIS), са 2017 г. (988 427 хектара), 2022 г. (837 212 хектара) и 2007 г. (588 388 хектара), припомня Ройтерс.

Докладът показва, че огнените стихии са се увеличили през лятото на 2023 г., като са засегнали предимно Средиземноморския регион, а Гърция (близо до Александруполис) е била обхваната от най-големия единичен пожар, възникнал на територията на Европа от 80-те години насам, пише БТА. Заради климатичните промени горските пожари зачестяват и все повече засягат райони, които в миналото не са смятани за рискови, се казва в доклада. В него се добавя, че ситуацията вероятно ще се влошава.

Доклад за оценка на климатичния риск беше публикуван през март.

Според предварителните данни за първите три месеца на 2024 г. почти двойно повече от средния брой са избухналите пожари, въпреки че не са имали голямо въздействие по отношение на обхванатите от огъня площи.

Докладът показва, че в резултат на горските пожари са отделени около 20 мегатона емисии въглероден диоксид, което се равнява на почти една трета от всички от международната авиация в ЕС за една година.

Окончателният доклад за 2023 г. се очаква да бъде публикуван през есента, отбелязва Ройтерс.