Климатолози от университета Калифорния в Сан Диего, САЩ установиха, че мегаполисите са способни да повишат средните годишни температури в отдалечени селски райони разположени в радиус от няколко хиляди километра от тях с един градус по Целзий. Това означава, че ролята на големите градове  изменението на климата се подценява.

 „Открихме, че топлинните загуби, отделяни от големите градове, са способни да загреят атмосферата в отдалечени от тях региони. Този феномен възниква вследствие на изменението в циркулацията на въздушните маси, които са предизвикани от изхвърлянето на излишната топлина от домовете и други части на мегаполисите”, заяви ръководителят на групата учени Хуан Чжан.

Учените са стигнали до този извод, оценявайки топлинната енергия, която отделят големите градове в Северна Америка, Европа и Китай в околната среда. Авторите на статията отбелязват, че глобалният принос на остатъчната топлина в изменението на климата сам по себе си е незначителен – тя повишава средните температури на Земята с по-малко от 0.01 градуса.