Концентрациите на въглероден оксид и азотен диоксид във въздуха спаднаха в цяла Европа, след като редица държави въведоха извънредни мерки за предотвратяване на разпространението на коронавируса. Това показва световният индекс на качеството на въздуха (WAQI).

Ограниченията на властите отказаха милиони хора от използването на лични автомобили, а в допълнение със затварянето на редица заводи, вредните емисии драстично намаляха и картата на континента „позеленя“.

В първите дни от извънредното положение показателите в България също са добри, включително и на едни от най-замърсените локации – софийските квартали „Павлово“ и „Надежда“.

Снимка: WAQI

Понижени стойности на замърсяване отчитат и станциите в Италия, най-засегнатата от COVID-19 европейска държава, която вече цяла седмица продължава да е под карантина. Умерено е количеството на фини прахови частици единствено в отделни части от регионите Емилия-Романя, Пулия и Ломбардия. Най-мръсен на този фон е въздухът в ирландската столица Дъблин и гръцкия град Волос.

Източник: Мениджър Нюз