Според ендокриноложката Зухра Павлова ракът на хранопровода е "национална болест" на народите, които пият големи количества топли напитки. Да вземем за пример чая - когато е твърде горещ, той изгаря нашето гърло, което от своя страна би могло да доведе до деградация на лигавиците.

Лекарката базира твърденията си на изследване, проведено върху група хора в североизточната част на Иран в продължение на 10 години. През този период рак на хранопровода е открит при 328 души, като в 90% от случаите се разболяват тези, които пият най-малко 700 милилитра много горещ чай на ден.

Идеалната температура на тази напитка, както отбелязва ендокринологът, е 60 градуса. "При нея чаят е горещ, но не пари. Как можете да разберете дали температурата е правилна? Уви, нямам по-мъдър съвет, освен да опитате водата с пръст. Ако можете да я понесете, можете да пиете", каза тя.

Разбира се, чаят има и безброй ползи. Той е пълен с фитонутриенти, антиоксиданти за организма. Антиоксидантите в черния и зеления чай, наричани флаваноиди, спомагат за поддържането на здрави клетки и тъкани, както и здрава сърдечна система. Той подсилва и имунната система, защото помага на тялото в борбата с бактерии, вируси, свободни радикали и други.

Освен това чаят дава нужния вкус без излишни калории. Катехините, които се откриват в зеления чай, активират отслабването, като стимулират тялото да гори калории и да намалява телесните мазнини. Катехините имат антивъзпалителни свойства, които помагат в регулиране приема на храна.

Пиенето на зелен чай или чай оолонг пък предлага комбинираните ползи от кофеин и катехини, които засилват метаболизма, а флаваноидите в чая намаляват склонността на тромбоцитите да се слепват, което е причинител на сърдечните болести и инфарктите. Те помагат на организма да се предпази от образуване на тумори. Зеленият чай има раково инхибиращи компоненти.