Въпреки че дори могъщите дъбове падат рано или късно, някои се извисяват почти хилядолетие – дори и при най-суровите условия.

Радиовъглеродно датиране разкри, че дъб на скалист склон в националния парк Аспромонте в Южна Италия, е устоял на смразяващи температури, снежни бури и силни ветрове повече от девет века.

Самото дърво можете да видите ТУК.

Изглежда, че дървета като това могат да живеят много по-дълго, отколкото сме предполагали дори на над 1000 метра надморска височина.

Около древния дъб има и други доста стари дървета - на възраст от 570 до 934 години. Най-възрастно се е оказало най-малкото дърво - със счупен връх и корона като флаг. Учените са го нарекли Деметра.

"Тези стари дървета са свидетели на миналото ни",  каза Лучо Калканиле от университета на Саленте. "Историята на климата, на слънчевата активност, на човешкото въздействие върху природата е регистрирана в пръстените им".

Колкото и забележителен да е италианският дъб, който е най-старото твърдо дърво в умерения пояс, има много по-древни дървета от него. Известни са иглолистни екземпляри на по няколко хиляди години. Цъфтящите дървета с твърда дървесина обаче обикновено гният след няколкостотин години.

Изследванията са показали, че Деметра още расте - с по около 0,4 см на година. Уникалното при нея е височината, на която вирее. Другите древни дървета с твърда дървесина в Европа са в равнинни и хълмисти райони. Това са букове, които са с 300 години по-млади.

Изследването е публикувано в Ecology.