Докато основният фокус на човечеството продължава да е пандемията от COVID-19, обезлесяването на дъждовните гори на Амазония продължава тихомълком да се засилва.

Само през април районът на изсечени дървета е с 64 процента по-голям, отколкото през април 2019-а, сочат официални правителствени данни на Бразилския национален космически изследователски институт (INPE), който използва сателити, за да следи обезлесяването.

Системата за мониторинг на INPE (DETER) е открила, че от 1 януари до 30 април 2020-а 1202 кв км гори са изсечени или изгорени. Това е увеличение с 55 процента спрямо същия период миналата година, твърди Ройтерс.

Увеличението на обезлесяването е горе-долу сходно със степента на увеличение, документирана през предишните няколко години. Някои специалисти обаче се надяваха, че изсичането на горите ще понамалее малко или много заради пандемията от COVID-19. Всъщност, изглежда се случва тъкмо обратното. Вследствие на факта, че има далеч по-малко природозащитници, обхождащи горите, нелегалното изсичане дори се е ускорило.

„Правителствените агенции са под карантина, населението е под карантина, добрите хора са под карантина. Престъпниците обаче – не. Те се възползват от този момент, за да засилят своята активност“, казва Андре Гуимарес, ръководител на Amazon Environmental Research Institute – неправителствена организация, която се грижи за защитата на дъждовната гора.

Някои от най-резките увеличения на обезлесяването в района са регистрирани между 1991 и 2003. Докато степента на унищожение на горите не е достигнало рекордните нива от началото на 21. век, през последните години виждаме възход на обезлесяването.

Източник: IFLScience