Лятото вече е зад гърба ни. Времето захладнява, пуловерите стават най-добрите ни приятели, а дърветата отвън навличат най-ярките си одежди. Есента е един от най-страхотните сезони и тези факти ще ви го докажат:

Есента - сезонът на любовта

Захлаждането изпраща сигнал към хората, като им подсказва, че е време да намерят свой партньор. Това превръща есента в най-подходящия сезон за влюбване.

Падналите листа предпазват скоро засадените семена през зимата

Може би си мислите, че щом няколко листа паднат от дървото, трябва веднага да излезете навън и да ги съберете. Но всъщност това не е правилно, защото в действителност тези листа предпазват семената в почвата, осигурявайки им хранителни вещества, докато се разграждат.

Плодовете на есента

Ябълките избелват зъбите и могат да ни предпазят от болестта на Алцхаймер.

Жътва - старото име на есента

До около 1500 г. есента е била наричана обикновено жътва (каквото впрочем е името ѝ и в някои западногермански езици днес - холандски, herfst, немски - Herbst и шотландски - hairst). С течение на времето обаче хората започват да обработват земя по-малко и постепенно се преместват в градовете. Съответно думата "жътва" престава да означава сезона, в който събираме реколта, и на нейно място се настанява есента.

Либидото се покачва през есента

Нивата на човешкия хормон тестостерон са най-високи през есента - наследство от древните инстинкти за размножаване.