Учени установиха, че вследствие на климатичните промени популацията на пингвините намалява с драматични темпове. От последното им преброяване през 70-те години на миналия век броят им е намалял с цели 77 процента.

Припомняме ви, че миналата седмица в Антартида бе регистриран нов температурен рекорд - плюс 18,3 градуса по Целзий. Температурата е измерена в аржентинската изследователска станция Есперанса, разположена в най-северната част на Антарктическия полуостров. Тази стойност надхвърля предишната най-висока температура от 17,5 над нулата, измерена  на 24 март, 2015 г.

По данни на метеоролози в другата аржентинска станция Марамбио е регистрирана най-високата температура за февруари от 1971 г. насам - плюс 14,1 градуса по Целзий. Последният рекорд там е от 2013 г., когато термометрите са показали 13,8 градуса.

Затоплянето на климата води до ускорено топене на ледовете около Южния полюс.

“Намираме с в бързо променяща се среда. И ако пингвините са някакъв признак, а те са голям био индикатор, това означава, че нещо се случва с основни части от хранителната верига тук. Изобилието на храна намалява, а това кара тези популации да намаляват с времето. Въпросът е – ще продължава ли това още?”, казва биологът Стив Форест.