Проучване на японски учени показа, че слой от океанска глина на възраст от 66 милиона години е обогатен с така наречените халкофилни елементи. По това време астероид се сблъсква със Земята, което според повечето учени предизвиква едно от най-масовите измирания, в резултат на което динозаврите изчезват от Земята.

Резултатите са публикувани в списанието Geological Society of America Bulletin, цитирано от агенция "Фокус". Японски учени от Университета в Цукуба изследвали състава на глините на границата на Креда-Палеоген в Дания, и са установили, че слоевете на възраст 66 са богати на мед, сребро и олово в сравнение с околните скали и в по-малка степен на цинк, галий и арсен. Глините са дълбоки океански утайки.

Следователно водите на Световния океан са били обогатени с тези така наречени халкофилни елементи по онова време.

Свързването на тези метали с иридий, елемент от космически произход и съпоставяне на възрастта с шоковото събитие, отразено от кратера на полуостров Юкатан в Мексико, предполага, че обогатяването на халкофилните елементи също е свързано по някакъв начин с астероида, който е причинил смъртта на динозаврите.

Резултатите от изследването разкриват още един аспект от глобалната катастрофа, настъпила на Земята в края на периода Креда и Палеоген.