Вероятно ще се намръщите от погнуса пред идеята да пиете отходна вода. Няколко иновации обаче успяват да я превърнат в безопасна за консумация. Чистата течност е лукс в много държави. Затова учените и природозащитниците се опитват да трансформират мръсната вода във вкусно H2O, пише Goodnet.org. Ето някои подобни иновации.

1. Наздраве с тази бира, направена от отходни води

Снимка: Nitr / Shutterstock

Ако сте достигнали възраст, в която ви е позволено да изпиете една голяма студена бира, следващото пиво, което ще ви попадне под ръце, може да съдържа третирана отходна вода. В Орегон вече се обмисля идеята местните пивоварни да използват именно подобен продукт. Инженер на име Тера Ратарасарн вече създаде бира от този тип, която бе оценена от професионалисти със 7 от 10 звезди.

2. Бил Гейтс подкрепя идеята за питейна вода, направена от отходни води

Основателят на Microsoft Бил Гейтс е един от основните поддръжници на тази идея. Той се изказа ласкаво за Janicki Omniprocessor – машина, която изгаря човешки отпадъци, за да произвежда вода и електричество. Гейтс обяснява в своя блог, че разработването на безопасни и достъпни начини за оттърваването на подобни отпадъци ще предотврати стотици хиляди смъртни случаи, свързани с лоши санитарни условия, и ще помогне на все повече деца по света да израстнат здрави и силни.

3. Чаеното пликче, което пречиства мръсната вода

С помощта на нанотехнологията изследователи от Южна Африка създадоха чаено пликче, което се побира в бутилка вода и се оттървава от нечистотиите и бактериите в нея. Едно подобно пликче може да преработи 1 л вода. Освен това е супер евтино. Струва буквално стотинки, за да се произведе.

4. Водораслите като естествен и органичен начин за производството на чисто H2O

Снимка: Chokniti Khongchum / Shutterstock

Водораслите също могат да вземат дейно участие в преработването на мръсната вода. Те отстраняват амоняка, фосфата и нитрата и значително намаляват нивото на патогени. Впоследствие водораслите могат да бъдат отстранени с центрофуга, а система от ултравиолетови лъчи се оттървава от останалите патогени. Остава единствено и само чиста питейна вода.

Източник: Мениджър Нюз