Пауните са едни от най-красивите и пленителни създания на Земята, но има много неща, които не знаем за тези изумителни птици.

 1. Само мъжките пауни носят името „паун“, а женските се наричат „пава“. За разлика от мъжките те имат обикновено оперение и са два пъти по-малки. Малките паунчета пък се определят като „пиленца“.

  2. Пауните принадлежат към семейство Фазанови и са само три вида, като два произхождат от Азия и един от Африка. Африканският вид е познат като конгуански, а азиатските видове са синият (индийският) и зеленият паун.

 3. Когато са гледани добре в домашни условия, някои пауни живеят до 50 години. В природата обаче, където животът им е изложен на опасност, те достигат едва 20-годишна възраст.

4. Пъстрата „опашка“, която пауните разперват като гигантско ветрило и заради която толкова им се възхищаваме, всъщност се състои от 200 пера, които прикриват истинската им опашка. Ето защо правилното й название е „надхвост“. Перата на надхвоста са покрити с миниатюрни кристалчета, за да впечатляват още повече женските.

5. Средната скорост, която развиват пауните, е 16 км/ч.

6. В дивата природа пауните се крият от хищници в короните на дърветата.

7. Всички пауни имат гребен на главата, който се състои от снопче пера и се различава по цвят и модел според вида и пола на птицата.

8. Тъй като са общителни и зависими един от друг, пауните не обичат да бъдат сами. Те се движат на малки групи. Полигамни са, затова мъжкият обикновено има „харем“ от 3 до 5 женски.

9. Макар че в момента пауните не се смятат за застрашен вид, конгуанският паун се определя като уязвим.

10. Паунът демонстрира разкошните си пера предимно през размножителния период, който е през пролетта. Освен че се перчи пред женските с величествения си шлейф, мъжкият маркира и територията си, като издава високи остри звуци, за да прогонва другите мъжки.