Есента е идеалният сезон, през който да се концентрирате върху здравословни навици и така да подсилите имунната си система. Когато дните стават по-къси и температурите падат, често нараства необходимостта от стоплящ комфорт. Но вместо да посягаме към тежки и богати на калории ястия, можем да подкрепим организма си с полезни храни и горещи чайове.  Ето 10 съвета как да преминете през есента здрави и бодри.

1. Залагайте на сезонни плодове и зеленчуци

Есента предлага изобилие от питателни храни като тикви, моркови, ябълки и круши. Те са не само вкусни, но и богати на укрепващи имунитета витамини и антиоксиданти. Използвайте това многообразие за супи, яхнии или пресни смутита.

2. Тиквата – звездата на есенната кухня

Тиквите са богати на баластни вещества, витамин А и бетакаротин, който е полезен не само за очите, но и за кожата и имунната система. Супата от тиква или печената тиква са прости и здравословни храни, които стоплят и засищат. А какво да кажем за тиквените семки с тяхната универсална полза за здравето? Благодарение на високото си съдържание на магнезий, антиоксиданти, цинк, желязо и други минерали и витамини те подпомагат сърдечното здраве, регулират кръвното налягане и нивата на кръвната захар.

3. Здравословни снаксове вместо сладкиши

С есента се увеличава и апетитът за сладко. Но вместо шоколад или други преработени сладки неща, пробвайте ядки, сушени плодове или ябълков чипс. Тези снаксове са богати на здравословни мазнини и снабдяват с енергия, без да повишават опасно кръвната захар.

4. Горещ чай като затоплящ спътник

Когато навън застудее, чаят е фантастична възможност да сгреете тялото си отвътре. Билковите чайове от лайка, мента или копър действат успокояващо на стомаха, а джинджифиловият чай има стимулиращ ефект и подкрепя имунната система.

5. Джинджифилът – мощната есенна подправка

Джинджифилът е познат с противовъзпалителните си и насърчаващи храносмилането качества. Било като добавка в супи, смутита или просто под формата на чай, джинджифилът помага за подсилване на имунитета и предотвратяване на настинки. Горещият чай от джинджифил с малко лимон и мед е превъзходно средство за прочистване и ободряване.

6. Бъдете хидратирани

Въпреки че през есента се потим по-малко отколкото през лятото, важно е да пием достатъчно вода. Есенно време често забравяме да утоляваме жаждата си, тъй като тя намалява. Освен с вода можем да  поддържаме електролитния баланс на тялото си и с неподсладени билкови чайове.

7. Ястия със затоплящи подправки

Затоплящите подправки като канела, куркума и карамфил са идеални за есента. Те стимулират кръвообращението и действат противоокислително. Добавяйте ги към чая, мюслито или ястията, за да вдъхнете на тялото си допълнителна топлина и виталност.

8. Каша за закуска

Топлата закуска помага да започнете деня си пълни с енергия. Овесената каша с чиа и пресни плодове е богата на баластни вещества и снабдява с необходимата енергия за целия ден. Може да я подправите с канела и малко мед за приятно начало на деня.

9. Домашно приготвени супи и яхнии

Есента е най-подходящото време за супи и яхнии. Те са не само затоплящи и засищащи, ами се комбинират и идеално с различни зеленчуци и  бобови. С добавката на билки като мащерка, розмарин или магданоз ще се сдобиете с допълнителни хранителни вещества и вкус.

10. Избягвайте прекомерната консумация на захар

Точно през есента навсякъде дебнат сладки изкушения – от сладкиши и баници с тиква до горещ шоколад. Опитайте се да сведете до минимум  консумацията на рафинирана захар, която може да отслаби имунната система. Вместо захар използвайте естествени заместители като мед или кленов сироп с мярка и яжте пресни сезонни плодове, за да задоволите апетита си за сладко.

Следвайки тези съвети, ще подготвите организма си оптимално за студените зимни месеци. Консумацията на сезонни плодове и зеленчуци, горещи чайове и здравословни подправки е най-добрата стратегия, за да останете бодри, здрави и енергични през есента.