Масово използван фунгицид, с който се пръскат плодове и зеленчуци по света, нанася сериозни щети на популациите на полезните насекоми. Това сочат резултатите от ново австралийско изследване, цитирано от агенция Синхуа.

Хлороталонил – широкоразпространен химикал с опасни последици

Изследването, проведено от специалисти от университета "Маккуори", разкрива, че хлороталонил – фунгицид с широко приложение в земеделието – сериозно вреди на насекомите, които са от съществено значение за опрашването и поддържането на здрави екосистеми. Това вредно въздействие се наблюдава дори при минимални концентрации, открити в хранителни продукти.

Намалена плодовитост при насекомите

Според резултатите, плодови мушици, изложени на дози хлороталонил, типични за продукти като грозде и червени боровинки, произвеждат с 37% по-малко яйца. Даршика Дисава, водещ автор на изследването, публикувано в списание Royal Society Open Science, подчертава, че намаляването на плодовитостта засяга както мъжките, така и женските индивиди, което представлява сериозна заплаха за устойчивостта на насекомите в дългосрочен план.

Дори ниски дози водят до вредни ефекти

„Очаквахме ефектът да нараства по-плавно с увеличаване на концентрацията. За наша изненада дори изключително ниски нива на хлороталонил предизвикаха силно отрицателно въздействие“, коментира ръководителят на изследването Фльор Понтон.

Хлороталонилът – забранен в ЕС, но все още използван в много държави

Макар че е забранен в Европейския съюз, хлороталонилът продължава да се използва широко в страни като Австралия, особено в овощарството и лозарството, където се прилага превантивно.

Глобалното намаляване на насекомите и липсата на регулации

Резултатите от изследването се вписват в общата тенденция на рязко намаляване на популациите на насекоми в световен мащаб. Това поражда сериозни опасения за бъдещето на опрашителите и продоволствената сигурност. Учените алармират, че липсват достатъчно регулаторни проучвания върху ефектите от хлороталонил, въпреки масовата му употреба.

Призив за устойчиво земеделие

Авторите на изследването призовават за прилагане на по-устойчиви земеделски практики. Те препоръчват намаляване на употребата на химикали, за да се даде възможност на популациите на полезните насекоми да се възстановят между третирането на културите.