Ако любимият Ви начин да гледате филм или да пиете бира е с купа пуканки на масата, следващите редове са за Вас. В тях ще Ви разкажем как да използвате правилно домашната машина за пуканки, която, ако все още не притежавате, вероятно вече смятате да си закупите.

С масло или без

Повечето домашни машини за пуканки работят без масло. Така обаче пуканките стават една идея по-сухи и безвкусни. Можете да добавите маслото разтопено и в последствие, докато пуканките са още горещи, и то ще попие в тях. А ако машината позволява да използвате масло, пуканките ще станат още по-сочни, но имайте предвид, че ще подскачат повече, докато се приготвят.

Подгответе нужните съдове и уреди

Подгответе си всичко, което ще Ви е необходимо при използването на машината за пуканки. При някои модели капакът е и купа за сервиране, но в повечето случаи пуканките изпадат от улей в машината, така че трябва да приготвите и достатъчно голяма купа, в която да ги събирате. Вземете си и нож за маслото, както и мерителната чашка за царевицата, която обикновено върви в комплект с машината.

Пригответе продуктите

Трябва Ви царевица, разбира се. Вероятно знаете, че не всяка царевица става за пуканки, така че се уверете, че е от подходящия вид, когато я купувате. Не е задължително да я купувате от магазин, можете да намерите царевица за пукане и на пазара. Прочетете в указанията на производителя на Вашата машина за пуканки какво количество масло ще Ви е необходимо и го подгответе предварително. Ще Ви е нужна, разбира се, и сол.

Заредете машината

След като отмерите нужното количество царевица, поставете зърната в контейнера на машината. Затворете капака и сложете под улея купата за готовите пуканки, която вече приготвихте.

Повечето модели имат специален отвор върху капака си, в който се поставя съдчето с масло – така то може да се разтопи, докато пуканките се приготвят. Ако и Вашата машина за пуканки е такава, сложете в съда нужното количество масло и го поставете в съответния отвор на машината. Ако машината не работи с масло, можете да го разтопите в микровълнова печка. Имайте предвид, че е достатъчно да го оставите в нея само няколко секунди. След това го разбъркайте, докато се стопят и последните парчета. Друг начин е да го разтопите на водна баня.

Направете пуканките

Остава да включите уреда. Не пипайте горния капак, докато не се изпука и последното зрънце царевица. Когато пуканките спрат да изскачат от отвора, наклонете машината към купата, за да изпаднат всички, дори и заседналите. Изключете уреда, залейте с маслото и добавете сол на вкус. Да Ви е сладко!