За бебето и за малкото дете хремата е сериозна болест. Защото, когато носът е запушен, това му пречи не само да диша, но и да се храни. А знаем, че всяка настинка започва с хрема.

В 80 % от случаите тя се дължи на вируси – само риновирусите са над 120 разновидности.
С хрема протичат зарази с парагрипни, грипни и други вируси познати като „вируси на настинката“. След това се добавя и бактериална инфекция.

„В първия етап от носа тече бистър воднист секрет. Стане ли зелен – значи има и бактериална инфекция“, обяснява проф. д-р Диляна Вичева, председател на Българското ринологично сдружение.

Популярна е поговорката, че с лечение хремата минава за 7 дни, без лечение – за една седмица. Ако обаче тя не се лекува, слиза надолу, секретът се стича назад и причинява мъчителна кашлица. И родителите естествено започват да дават сиропи и пробват какви ли не лекарства.
„Няма как да се справим с кашлицата, ако хремата не се излекува. И, като не се вземат мерки навреме, тя се превръща в риносинуит, фарингит и води до различни други болести. А хремата може да стане и хронична“, категорична е проф. Вичева.

И най-честата грешка на родителите е да отидат в аптеката и да поискат „някакви“ капки за нос. Получават широко рекламираните по телевизията медикаменти, които на практика са едни и същи, но с различни търговски имена.

„Проблемът е, че капките за нос не бива да се слагат повече от 7 дни. Ако майката продължи, има риск носът на детето трайно да се запуши“  предупреждава проф. Вичева. 
Хремата не трябва да се подценява, нито диагнозата – да се разглежда едностранно.
Погрешно е и схващането, че лечението включва само капки за нос.

„Назначаването на лечение без установен причинител, предозирането и постоянното поставяне на тези капки в носа както при децата, така и при възрастните, са най-честите грешки, които правим. Капките свиват кръвоносните съдове в носа и постигат само временно облекчаване на дишането и на другите неприятни симптоми. Ако злоупотребяваме с тяхната употреба, има риск от привикване и развитие на така наречения „медикаментозен ринит” както и от утежняване на симптомите. А не трябва и да забравяме, че повечето от тези лекарства не са подходящи за малки деца“, каза проф. Вичева

Хремата може да бъде излекувана и по щадящ и безопасен начин с хомеопатия.

В практиката си проф. Вичева все по-често се доверява на хомеопатията като ефективен и безопасен метод за лечение на ринита и най-вече на приложението на луфа – плодно растение от семейство Тиквови. То е доказано ефективно при остри и хронични заболявания на лигавицата на носа.

„От една страна луфата почиства носа. От друга – има противоалергично действие, без да е агресивно, и запазва функциите на носната лигавица, което е от изключителна важност”, обяснява проф. д-р Вичева.

Продължава на страницата на Новите родители