Чувствате ли се постоянно изморени? Усещате ли, че сякаш не ви се прави нищо и нямате желание за каквото и да е било? Липсва ли ви радостта от живота, желанието за активност, доброто настроение? Това може да не знак за депресия, а за нещо далеч по-обикновено, но също толкова важно - липсата на почивка и умения за психическо и физическо разтоварване.

"От сън спомени няма"

Това твърдение олицетворява много точно начина на живот на младите. Те обичат нощния живот, организмът и психиката им все още се възстановяват сравнително бързо и ефектите от честото недоспиване биват лесно замаскирани. С течение на времето обаче те се натрупват и водят до влошено здраве. 

Много професионални спортисти отделят все повече внимание на възстановяването след тренировки, отколкото на самите тях. Това е причината тяхната активна кариера да става все по - дълголетна. Факт е, че мускулите не се правят във фитнес залата, а в кухнята и спалнята. Храната, както и сънят, са основните компоненти, които са от значение за правилния отговор на организма на натоварванията, на които го подлагаме. Ние изтощаваме нашите мускули чрез спорт, но те стават по - здрави и издържливи по време на почивката след това.

Подобна е ситуацията и с нашата психика. Всеки е учил за изпити до последния момент и... всеки е съжалявал за това. Липсата на сън влошава концентрацията, а според последните проучвания, именно докато спим, нашите спомени и знания от краткотрайни стават дълготрайни. Сънят има няколко фази, но обикновено това преструктуриране става в най - полезната - тази на дълбокия сън. Затова има постоянни нови проучвания как можем да увеличим трайността на тази фаза чрез различни стимули. 

Снимка: fongleon356 / Shutterstock

Следващия път, когато сте притиснати от времето, изберете спането пред четенето до последно. Колкото и да не ви се вярва, ще бъдете изненадани от резултата.

Почивката от различни ъгли

Сънят не е единствения начин за почивка. Ако се занимавате с интелектуална работа, то редуването ѝ с физическа е напълно подходящо. Обратният вариант е също валиден, разбира се. От личен опит като програмист мога да кажа, че едно просто ходене за кафе, което да ви оттласне от проблем, може да ви спести часове наред главоблъсканици. 

Ние, хората сме склонни да хиперболизираме проблемите, а съсредоточим ли се в тях, често губим глобалната картина. Това наше неумение, да гледаме нещата от различен ъгъл, ни пречи да потърсим за решение 'извън кутията'. Вглъбим ли се, 'влезем ли в зоната', трудно ще излезем.

Затова една проста разходка, един различен разговор могат да ни извадят от блатото.

Проблемите често са като плаващи пясъци - колкото повече се опитваме да се измъкнем (да се концентрираме върху тях), толкова повече затъваме. В тези ситуации някой трябва да ни подаде ръка, за да излезем от пясъците.

Едва когато ги погледнем от високо, ние ще сме в безопасност. Същото е и с проблемите - когато си прочистим главата, когато се разсеем, когато се заредим с нови идеи и успеем да се отърсим от бремето на временния неуспех, едва тогава ще намерим елегантното решение.

Депресията на младите

'Човече, не издържам.' Това са думи, които все по - често чуваме от все по - млади хора. Животът ни е изпълнен с ангажименти. Любознателността, любопитството, амбицията и мотивацията колкото и полезни качества да са, толкова допълнително ни товарят с различни отговорности, проекти и желания.

Тук идва моментът за равносметка. Да, хубаво е човек да експериментира и няма по - подходящо време от неговите младини, преди семейството, децата и достигането до върха в професионален план. Ние трябва да знаем, обаче, че сме смъртни - с други думи, просто хора, с определен лимит. Трябва да можем да четем знаците на тялото си и да не се предоверяваме на нашата издържливост.
'Бърнаутите', сърдечните проблеми, психичните разстройства се срещат на все по - млада възраст. Това е проблем в световен мащаб и е от огромно значение. Умението да си удряш спирачката, не е признак на слабост, примирение или знак за провал и предаване. Напротив, това е вътрешната сила да вземеш правилното решение, когато си под влиянието на различни изкушения.
Едно вярно решение днес, може да спести много неприятности в бъдеще.

Бъдете търпеливи, спокойни и се радвайте на живота. Научете се да си поемате въздух преди да скочите. Ако скокът не е успешен, не скачайте веднага пак. Отделете време за правилната засилка. Нека тази метафора стане и вашия нов начин на живот.

Автор: Иван Григоров

Източници:

The benefits of a good night's sleep - Shai Marcu

The brain benefits of deep sleep -- and how to get more of it | Dan Gartenberg

Sleep is your superpower | Matt Walker

What makes muscles grow? - Jeffrey Siegel

How to Build Muscle Faster with Proper RECOVERY After Workout ➡ Muscle Recovery Tips | Soreness Pain

Importance of Rest and Recovery After Your Exercise

Допълнително по темата:

Защо спим? от Матю Уокър