Представете си, че се озовете в къща на великани: ще се катерите с кански усилия, за да достигнете дръжката на вратата, столовете ще ви изглеждат като планини, които трябва да изкачите, за да стигнете до масата или да прегърнете великана... Точно така ни виждат и децата – отдолу на горе, като огромни същества.

В образите на големия, родителя, има много важни неща, заради които малките се влюбват и още от първите дни на живота си започват да прибавят още причини, за да го обичат. Затова, когато ви се прииска да им се скарате, помислете си за тази любов и онова, което именно я поражда и подхранва дори в трудни моменти.

Много са нещата, заради които сме достойни за обичане, но онова, което отключва безусловната привързаност на децата към родителите е, когато разкрият сърцата си и дадат всичко от себе си.

Хлапетата обичат родителите си, защото…

…се усмихват. Когато видят мамината и таткова усмивка, те знаят, че всичко е наред. Този сигнал е много важен за тях, защото когато родителите са усмихнати, и с те са щастливи.

…знаят всичко. Във всеки случай на децата им се струва точно така и това е прекрасно, защото, когато те мислят, че мама и тате знаят всичко, ще се обръщат към вас за съвети.

…в техните очи сте силни и можете да ги защитите. Чувството, че са защитени, е сред най-важните, от които се нуждае малкото дете. То влияе на неговото светоусещане през целия живот и само родителите могат да го подхранят.

… сте на тяхна страна. Когато нещата не вървят, е важно да осъзнаете, че е във ваша власт да овладеете причината в поведението на детето, която е породила проблема. Важно е децата да могат да разчитат на родителите си.

…помнят как те са били малки. На всяка възраст, дори когато пораснат, децата обичат да слушат истории за това какви са били като бебенца, как весело е било, когато са проходили, коя е била първата дума, която са произнесли…

…запазват спокойствие. Крясъците са акт на безпомощност, на неспособност да решите проблемите и сигнал, че се предавате.

…в тях виждат надежда. Когато сте спокойни и уверени, когато действате смело, малките вярват, че и те могат да бъдат като нас, когато пораснат.

…с тях е весело. Родителите са най-добрата компания за детето – вярва, че неговите мама и тате са способни да измислят най-хубавата игра.

…прекарват време с тях. Заедно и в разговори, и в разходки и игри, това за малките е най-прекрасното нещо!

…позволяват им да грешат. Децата са убедени, че родителите им могат да се справят с всяка грешка, затова е много ценно да знаят как реагирате, когато те сбъркат.

…приготвят вкусна храна. И когато пораснат, те ще помнят вкуса на детството и с умиление ще разказват на своите деца какво сте им приготвяли и как хубаво е било. Това хубаво чувство ще възпитава и тях, и техните деца, когато станат родители.

…отиват при тях, когато ги повикат. Родителският отклик на детските тревоги успокоява, но и дава увереност.

…позволяват да спят във вашето легло. Всички деца притичват да се сгушат в леглото на родителите си и са много щастливи, когато са с тях.

…не ги сравняват с другите деца. Сравнението много наранява и е несправедливо, когато родителите сравняват слабите страни на своето дете с най-добрите качества на друго дете. Способността да чувствате, че детето ви има стойност, и то да е уверено, че е така, е безценна.

…намират време да гледате домашните представления, които децата устройват, да украсявате дома с техните рисунки, да показвате, че ви е интересно с тях. Родителите са първата публика на своите деца, първите, които им ръкопляскат и им се възхищават. Тези техни малки победи, които поощряваме, придават много радост на тяхното щастливо бъдеще.

Източник: Новите родители