Защо "супер възрастните" имат толкова добра памет?

06 ноември 2017 г., 15:30
228

Поддържането на силни социални връзки е свързано с по-бавното когнитивно западане. Снимка: Syda Productions / shutterstock

Някои стари хора могат да запомнят нещата точно толкова добре, колкото и онези, които са наполовина на тяхната възраст. Учените ги наричат “супер възрастни” заради тяхната способност да останат с ясно съзнание до късни години.

Преди няколко месеца екип от учени откри поне една от физическите причини за тази разлика в остаряването, която касае дебелината на външния слой на мозъците на супер възрастните. Но сега се прибавя и социална разлика. За целта на изследването учените са проучили 31 супер остаряващи на възраст над 80, както и 19 когнитивно средностатистически хора на същата възраст. Резултатите са показали, че супер остаряващите са имали значително по-удовлетворяващи и силни връзки от техните нормални връстници.

“Данните недвусмислено показват, че поддържането на силни социални връзки е свързано с по-бавното когнитивно западане', коментира Емили Рогалски, доцент по когинитивна неврология от медицинското училище Файнберг на Северозападния университет в САЩ.

Science Alert

Коментари