Сексът щеше да е различен, дори и болезнен, ако мъжете не бяха еволюирали и не бяха изгубили малките твърди бодли на пенисите си, които все още са налични върху половите органи на някои примати.

Авторите на проучване от Медицинския институт "Хауърд Хюз" и Станфордския университет установили, че някои ключови различия – като например по-големите мозъци на хората и липсата на бодли върху пенисите – се дължат на липсващи фрагменти ДНК, отговорни за включването и изключването на гените.

Проучването подкрепя идеята, че гените, които контролират активността на други гени, са изключително важни и че с тях може да се обясни защо хората са толкова различни от другите бозайници.

За целите на изследването специалистите сравнили генетичния код на човека с този на шимпанзето – най-близкия му сродник, и на други бозайници. Изследователите открили 510 генни сегмента, които са налични при шимпанзетата и други бозайници, но липсват при човека. Почти всички са регулаторни гени – генетични "ключове", който влияят върху активността на съседни гени.

След това учените направили компютърен анализ, за да идентифицират изтритите ДНК сегменти, които били струпани около специфични гени.

"Открихме повече промени, отколкото очаквахме, в близост до гените, участващи в сигнализацията на стероидните хормони, както и известен брой делеции близо до гените, играещи роля в мозъчното развитие", обяснява Дейвид Кингсли от изследователския екип.