Несъмнено времето, прекарано с любимите ни хора, е специално и безценно. Споделянето на моменти заедно и намирането на общи забавления обаче може да се окаже предизвикателно в технологичната ера, в която живеем. За щастие все още има офлайн алтернативи, които са не по-малко ангажиращи и интересни. Логическите игри са един такъв пример, който може да събере цялото семейство около масата, а добре прекараното време е гарантирано.

Ползи от логическите игри

Да играем логически игри има редица предимства. Ето само пет от тях:

 1. Огромно разнообразие – логическите игри се отличават с многото си разновидности – пъзели, загадки, образователни игри или такива за памет и концентрация. Те могат да бъдат по-лесни или по-сложни за решаване. Освен това се делят и по брой играчи – самостоятелни, в екип или срещу други играчи.
 2. Подходящи са за всички възрасти – разнообразието от видове и сложност на различните игри ги прави подходящи за всяка възраст – от най-малките до най-възрастните вкъщи.
 3. Подобряват паметта и концентрацията – точно така – логическите игри са отлично средство за целта. Те ангажират вниманието и ума ви, като по този начин подобряват способността ви за запаметяване и концентрацията. Тези умения се развиват и надграждат с времето, затова можете да преминете към по-сложни варианти, когато настоящите игри вече ви се струват лесни.
 4. Развиват различни умения – играейки логически игри, подобряваме различни умения, които след това прилагаме в ситуации в реалния живот. Освен че ни учат на търпение и спокойствие, логическите игри подпомагат също развиването на умения за планиране например. Често се налага да помислим предварително за няколко хода напред, а по-сложните казуси да разделим на по-малки стъпки, които да изпълним.
 5. Сплотяват колектива – обикновено логическите игри изискват намирането на решение за даден проблем. Независимо дали играете семейно, с приятели или с колеги, те имат сплотяващо въздействие, тъй като всички заедно решавате този казус. Играейки с други хора, подобрявате социалните и комуникативните си умения, както и уменията за работа в екип.

Логически игри за деца

Когато избирате логически игри за деца, трябва да съобразите няколко основни фактора като възраст, сложност и тип умения, които детето да развива. Някои игри, особено за по-малките, са с по-дълбоко заложени когнитивни функции. Те служат за опознаването на цветовете, формите, професиите, животните, природата, човешкото тяло и много други. Те развиват както пространственото, така и логическото мислене. Сред най-популярните детски игри са:

 • Конструктори
 • Пъзели (настолни, плъзгащи се или 3D, кубчето на Рубик)
 • Книги-игри
 • Настолни игри (дама, монополи, игри-загадки)
 • Игри с карти

Логически игри за възрастни

Възрастните също могат да избират измежду различни логически игри:

 • Настолни игри (шах, табла, игри-загадки, escape игри/стаи)
 • Пъзели (отново както и при подходящите за деца, те могат да са настолни или 3D, но с по-високо ниво на трудност)
 • Судоку (и различните му разновидности и вариации)
 • Игри с думи (скрабъл, кръстословици)

Както се вижда, логическите игри са чудесно средство едновременно за обучение и развлечение. Те спомагат за развитието на редица умения и подобряване на паметта. Заради различните нива на сложност, които предлагат, те са подходящи за малки и големи. Това ги превръща в подходящо забавление за свободното време на цялото семейство.