Всеизвестен факт е, че някои деца не обичат особено някои видове зеленчуци. И сега ново изследване твърди, че хранителните предпочитания вероятно се формират още преди раждането ни.

Зародишите в утробата се усмихват, когато бъдат изложени на вкуса на морковите, консумирани от техните майки, и се мръщят на къдравото зеле (кейл). Това сочи изследване, публикувано в сряда в Psychological Science.

„Решихме да проведем това изследване, за да научим повече за способността на човешките зародиши да усещат вкус и мирис в утробата“, казва водещата авторка Бейза Устун, докторант във Феталната и неонатална изследователска лаборатория към Университета Дърам във Великобритания.

Въпреки че някои изследвания показват (чрез постродилни резултати), че бебетата имат усещане за вкус и мирис в утробата, „нашето е първото, което демонстрира директно, че зародишите в утробата реагират на различни вкусове“, добавя Устун.

„Откритията показват, че зародишите в последните 3 месеца от бременността са достатъчно зрели, че могат да различават различните вкусове, пренасяни чрез майчината диета.“

Изследването проучва здрави зародиши на 100 жени от североизточна Англия на възраст от 18 до 40 години, които са били бременни между 32-рата и 36-тата седмица.

35 от тях са отделени в експериментална група, хранеща се с капсули с органично къдраво зеле, а 35 – с капсули с моркови. Останалите 30 жени са изпълнявали ролята на контролна група – те не са били излагани на нито един от двата вкуса.

Зародиш, изложен на вкуса на къдраво зеле.

Участничките са помолени да не консумират никаква храна, както и да не пият овкусени напитки, един час преди да бъде извършено самото сканиране. Освен това те не е трябвало да ядат или да пият каквито и да било продукти, съдържащи моркови или къдраво зеле ден преди самия експеримент.

Ако вкусът на моркови се описва като „сладък“ от възрастните, къдравото зеле е избрано, тъй като то киселее на бебетата значително повече от другите зелени зеленчуци, като спанак, броколи или аспержи.

20 минути, след като изяждат капсулите, жените са подложени на 4D ултразвук, като крайния резултат е съпоставен с 2D изображения на зародишите.

Оказва се, че вероятността зародишът да е направил гримаса, сходна с тази на усмивка, е много по-висока в групата, консумирала моркови. Същевременно при тази с къдраво зеле повечето зародиши са направили физиономия, наподобяваща мръщене или плачещо личице.

Както без съмнение знаете, от изключително важно значение е децата да се хранят здравословно. „Съществуват множество здравословни зеленчуци, уви, с кисел вкус, които обикновено не са особено приятни за тях“, казва Устун и добавя, че „вероятно бихме могли да променим предпочитанията им към този тип храни още преди да са се родили“, като „манипулираме“ майчината диета по време на бременността.

„Знаем, че здравословният режим на хранене по време на бременността е ключов за здравето на детето. И нашите доказателства показват, че промяната в майчината диета би могла да подпомогне сформирането на по-здравословни хранителни навици при децата“, добавя тя.

Източник: CNN