Страната ни ще отбележи 20-годишнината от присъединяването ни в ЦЕРН с изложба в „София Тех Парк“, в рамките на която ще бъдат показани прототипи и инсталации от участието на българските учени в  програми на организацията.

Церемонията по откриването на изложбата се състоя 11.30 часа днес в присъствието на Генералния директор на CERN д-р Фабиола Джианоти, министъра на образованието и науката г-н Красимир Вълчев и министъра на икономиката Емил Караниколов.

„България участва активно в два големи експеримента в ЦЕРН. Опитваме се да разберем първо от какво е съставена материята, защото познаваме едва 5% от нея. Губят ни се едни 95% и ние се опитваме да разберем какво стои зад тях. Има тъмна материя, която знаем, че съществува и една от основните ни задачи е да разберем от какво е съставена”, обясни в ефира на bTV проф. Леандър Литов, ръководител на българския екип в ЦЕРН.

Европейската организация за ядрени изследвания (на френски: Organisation européenne pour la recherche nucléaire), съкратено ЕОЯИ или ЦЕРН (CERN), край Женева, Швейцария е най-голямата в света лаборатория по физика на елементарните частици. Основната ѝ задача е да изучава структурата на материята и Вселената, образувала се след големия взрив. „В това отношение ние имаме доста добро представяне. България участва активно в два големи експеримента в ЦЕРН”, уточни още проф. Литов.

В програмата на изложбата, която ще бъде отворена до 28 ноември, са включени лекции (от 11:00 и 15:00 часа) по актуални теми от разностранната изследователска дейност на CERN в областта на фундаменталните изследвания и техните приложения. Програмата за лекциите – ТУК.