Може да изглежда като дракон, заснет на снимачната площадка на сериала "Игра на тронове", но истината е, че Borealopelta markmitchelli - един от най-добре запазените екземпляри в света - си е имал работа с много сериозни хищници. Времето, когато е кръстосвал Земята през Кредния период, е било преди около 100 милиона години.

Екземплярът е запазен буквално като статуя и учените могат да видят реалния цвят на кожата му. Очевидно тя е играла важна камуфлажна роля, за да се изплъзне от бързия поглед на огромните хищници, които са доминирали Земята по онова време.

“Самият факт, че животно с такива размери е имало развита много сериозна броня говори за това колко опасни са бил хищниците, които са се хранели с тях,” коментира Калеб Браун от кралския Тирел музей в Канада.

Кожата принадлежи на добре запазен екземпляр на нодозавър (Borealopelta markmitchelli), за който е характерно, че повърхността на тялото му е почти напълно покрита с идеално запазена люспеста кожа и разкрива оригиналната форма на животното. 

Източник: Science Alert