Достатъчни са 10 минути престой в морето или океана и бактериите от водата покриват човешката кожа. Някои от тях могат да предизвикват инфекциозни болести, това установиха американски учени, цитирани от The Daily Mail.

Те стигат да тези изводи след като проследяват състоянието на любители на плуването в Калифорния. Всички те от време на време плували в океана и не използвали слънцезащитен крем.Учените взели проби от кожата им преди и след влизане във водата, и установили наличие на разпространени в океана бактерии вибриони, които се срещат често в солените води. Те не са опасни за човек, но някои техни щамове могат да доведат до болест и да повишават риска от инфекции, защото нарушават най-тънкия микробиом на кожата. Известно е, че именно той ни защитава от бактерии.При по-задълбочени проучвания екипът установил как се променя този слой след водни процедури. Оказва се, че океанската вода влияе на състава и разнообразието на микробиома на кожните бактерии. Това, според учените, обяснява защо хората, които живеят край морета и океани и имат възможност редовно да влизат във водата, често страдат от стомашни разстройства и от инфекции на ушите.

Известно е, че голяма част от тези инфекции се дължат на фекалиите, които попадат във водите, а оттам и в организма на човек.Сега обаче учените има още едно обяснение и сочат за „виновни“ и някои бактерии в океанските и морски води.

Източник: Новите родители