Имали сте обикновен ден преди да видите в огледалото кичур посивяла коса. Стои като плевел в море от иначе добре поддържаната коса.

Тихо си казвате: това е от стрес! Не трябваше да му позволя да стигне до мен. А може и да сте чувала, че ако поддържате нивата на стреса си ниски това може да забави появата на сива коса. Или пък сте чувала обратното мнение: стресът няма нищо общо с посивяването на косата.

В реалността изглежда, че най-важните фактори за посивяването на косата са генетичните фактори, които определят кога точно ще започне процеса.

”При повечето хора посивяването на косата не е в резултат от нещо, което сте направили, а от генетични фактори, които са извън вашия контрол,” твърди Нина Гоад от британската асоциация на дерматолозите.

Истината обаче е, че тази теория за момента е подкрепена само в случая с лабораторни мишки. В миналото различни изследвания показаха, че дълготрайното излагане на стрес може да засегне тяхната ДНК и да промени гените, които дават цвета на козината им. Или пък друга теория, според която с остаряването произвеждаме по-малко и по-малко защитен протеин, който предпазва косата от естествения процес да се избели отвътре.

Но, “До момента няма доказателство, че посивяването при хората се дължи на стрес, диета или определен начин на живот,” коментира Родни Синклер от университета в Мелбърн. 

Източник: Science Alert