Унищожителните ефекти от болестта на Алцхамйер са добре познати на учените, но и досега е неясно как точно болестта се заражда в мозъка. Ново изследване донесе окуражаваща новина в тази посока и насочва вниманието към стария-нов заподозрян, а именно, холестерола в мозъка. Резултатите са показали, че холестеролът в мозъка ускорява агрегацията на бета-амилоидните плаки с фактор от цели 20 пункта. Именно за натрупването на амилоидните-бета протеини се смята, че е ключово при развиването на болестта и по-специално за обема от разрушени при Алцхаймер мозъчни клетки.

“Ние не казваме, че холестеролът е единствения фактор за отключването на процеса на агрегация на тези протеини, но твърдим, че със сигурност е фактор”, коментира Мишел Вендрусоло от университета Кеймбридж във Великобритания. Нейният екип е установил, че амилоидните бета молекули са се слепвали със липидните клетъчни мембрани, които са съдържали холестерол и са позволявали на молекулите да започнат да се трупат една върху друга. Проблемът за момент е, че холетеролът играе много важна роля за правилното и здравословно функциониране на мозъка и затова очевидната идея да се намалят нивата му не е добра. Според учените трябва да се намери алтернативен подход, който да балансира между двете му роли.

Science Alert