Ранни лабораторни експерименти показват, че природни химикали, които се намират в зеления чай и червеното вино могат да попречат на развитието на болестта на Алцхаймер.

До този извод е стигнал екип от Университета на Лийдс, който успява да извлече пречистен екстракт от епигалокатехин галат (EGCG) от въпросните две напитки.

"Това е важна стъпка, с която можем да увеличим разбирането си за причините и развитието на болестта на Алцхаймер", казва проф. Найджъл Хупър от Факултета по биологични науки на Университета на Лийдс. "Разбирането, че Алцхаймер е естествена част от процеса на стареене е погрешно. Това е болест и ние вярваме, че в крайна сметка тя може да се лекува, ако открием нови възможности за лекарства като в този случай".

Само във Великобритания пациентите, засегнати от Алцхаймер са около 800 000 и лек за тях няма.

Болестта се характеризира с формирането на амилоиден протеин в мозъка, който се натрупва и образува отровни топки. Топките се закачат за повърхността на нервните клетки в мозъка и забавят тяхното функциониране в процес, който завършва със смъртта на клетката. Тестовете с човешки и животински клетки показват, че EGCG екстрактът пречи на Алцхаймер да засяга нервните клетки и проф. Хупър и екипът му са обнадеждени, че това ще бъде добра основа за бъдещи изследвания и лекарства.