2. За да достигнат аминокиселините до мускулните клетки, е необходим инсулин

Инсулинът се секретира предимно в отговор на въглехидратно хранене. Тоест, когато комбинирате въглехидратите с белтъчини, улеснявате вкарването на аминокиселините в мускулните клетки.

Това е особено важно при следтренировъчното хранене, а и като цяло при горене на мазнини и покачване на мускулна маса.

3. Ако се храните предимно с въглехидрати, бързо покачвате кръвната си захар

Пиковете на кръвната захар са последвани от рязък спад - известен също като хипогликемия, което води до повторен глад и чувство на умора и отпадналост.

Ако разпознавате себе си в това състояние, най-вероятно прекалявате със захарта и рафинираните въглехидрати.

Вместо това консумирайте въглехидратите в естествения им вид, както природата ги е създала (плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни вместо брашна и т.н.), и ги съчетавайте с чисти белтъчини.

В допълнение – прекаляването с въглехидрати (когато се храните само с тях) води и до задържане на вода, тъй като 1 г въглехидрат има свойството да задържа до 4 г вода със себе си. И колкото повече от тях консумирате, толкова повече се увеличава шанса да задържите вода. Това ще ви накара да се чувствате отпуснати, подпухнали и безформени, а и ще лъже за реалния ви напредък до момента.

4. Белтъчините забавят усвояването на въглехидратите

Когато включвате белтъчини във всяко хранене, забавяте усвояването на въглехидратите, което води до стабилна кръвна захар, без резки пикове и падове, и по-високи нива на енергия и по-умерена секреция на инсулин.

Също така е доказано, че приемът на протеин при всяко хранене намалява апетита, което води до по-лесен контрол над това какво и колко ядете, това е чудесна новината, ако работите за отслабване. А когато работите за покачване – ще ви помогне да запазите режима си чист и качествен, без излишно включване на вредни храни.