Един от най-големите проблеми за спиране на заразните огнища е тестването. E.coli обикновено отнема три седмици за потвърждение, основно защото симптомите на заболяване не се появяват до няколко дни, след като човек яде от заразената храна. Оттам процесът се придвижва от посещението при лекаря до лабораторията до евентуално потвърждаване на диагнозата. Към момента, в който диагнозата за бактериално заразяване е потвърдена, храната обикновено отдавна я няма – защото или е била изядена, или изхвърлена и не може да бъде тествана. Това означава, че често няма как да открием източниците на хранителните отравяния.

При бързо действащите ръчни хранителни сензори, които в крайна сметка могат да станат широко разпространени, няма да има нужда да чакате със седмици, за да потвърдите източника на хранителното отравяне. Може да преминем към превантивно тестване и на практика да предотвратяваме заразите, преди да се случат, вместо просто да откриваме причините постфактум.

Източник: Gizmodo