За правилната подготовка за първите години на отглеждането на дете и против някои широко разпространени практики на достъпен език, за първите стъпки на приключението родителство е книгата „Умно бебе. Пътеводител за ранното детско развитие” от управителя и главен терапевт на специализираните детски логопедични кабинети „Логопедика“ – Ива Александрова.

Наръчникът разкрива подробно всичко, свързано с бременността и все по-популярната „пренатална стимулация” – опитите за комуникация и стимулация на бебето още в утробата чрез говорене, музика, диета и начин на живот.

В изданието има подробно описание на умствено и двигателно развитие на бебето през първата година – с календар по месеци за това какво може да се очаква като промяна в развитието на детето в този период и какви биха били причините за забавяне на развитието при такива. Практическите съвети, свързани със симулирането на умственото развитие през втората и третата година на живота чрез игри, са подкрепени с резултати от научни изследвания.

Ива Александрова опровергава някои широко разпространени практики като гледането на телевизия или записването на детето на различни езикови курсове на най-ранна възраст, като дава примери от собствената си практика за изоставащи в развитието си деца – жертви на болните амбиции на родителите си или пък на тяхната незапознатост.

Продължава на страницата на Новите родители.