Нервите ни са разстроени? Не можем да спим? Всичко ни дразни? Защо да пием хапчета - идва сезонът на жасмина! А едно изследване, ароматът му е точно толкова благотворен за опънатите нерви, колкото и небезизвестния Валиум - само че без страничните ефекти.

Лабораторните тестове, направени от химици от университета в Бохум, Германия, показаха, че приятният аромат и химическият му "заместник" значително успокояват тревогите на лабораторните мишки, като ги карат да спрат да подскачат насам-натам и да седнат тихичко в някой ъгъл.

Мозъчно сканиране показа, че химикалът, наречен GABA, който се съдържа в тялото ни и отпуска нервните клетки, засилва действието си, когато е "подпомогнат" от уханните молекули на жасмина. При вдишване те преминават от дробовете в кръвта и започват да влияят благотворно на нервната система със сила, сравнима с тази на много успокоителни.

Професор Ханс Хат, ръководител на проучването, заяви, че "Данните могат да бъдат приети като научно потвърждение на ароматерапията".

Ароматните молекули на жасминовото масло, използвано в опитите, достигали право до региони в мозъка, които контролират емоциите. Те могат да се окажат изключително ефективни в борбата със стреса, безсънието, ПМС, депресията и раздразнителността.

Още древните гърци и египтяни са познавали благотворното въздействие на ароматерапията и са я прилагали широко при различни заболявания. Жасминът е творил чудеса и тогава - името му на древноперсийски език означава "Дар от бога". И до днес популярността на нежното ухание е непроменена - то се използва в 83% от всички дамски парфюми и в 33% от мъжките.