Нараняванията на гръбначния стълб са печално извести с трудностите и дори с невъзможността си за лечение. Но ново изследване е открило, че една определена техника ще успее да помогне на тялото да се самоизлекува, като се използва само малко хирургическа намеса. Надеждата отива дори по-далеч – учените смятат, че откритието ще може да доведе до развитието на техники, които да помагат при възстановяването на нервната система при увреждания на други места.

Учените са се концентрирали върху наскоро развит метод за повторно свързване на сензорните неврони към гръбначния стълб. Фокусът на техния интерес е бил какъв е механизмът на възстановяването на клетъчно ниво.  На това ниво малките краища на неврона се свързват, за да възобновят нарушените невронни вериги в тялото.

“В сърцевината на метода лежи техниката да се стимулира растежа на гръбначните неврони. Това потенциално може да доведе до възстановяване на нервната тъкан и да излекува наранявания на нервната система”, твърди Томас Карлщед, един от учените в екипа. 

Източник: Science Alert