На 29 февруари 2016 г. малката Еден пада в басейна. Откриват я едва 15 минути по-късно. Сърцето й спира за цели 2 часа. Технически – тя е мъртва.

Съвременната медицина обаче я връща към живот.

Удавянето нанася сериозни щети по сивото й вещество. За щастие лекари от САЩ успяват да се преборят почти изцяло с последиците от мозъчното увреждане. Те смятат, че това е първият случай, в който се постига подобен изключителен пробив.

Благодарение на новата хипербарична кислородна терапия медиците успели да "излекуват" почти целия регион на сивото вещество, който е бил засегнат от липсата на кислород, и да се преборят с последиците от травмата (след инцидента Еден не е могла да говори, да ходи и да реагира на гласове).

“Забележителното възобновяване на тъканта в този случай се получи до голяма степен благодарение на факта, че успяхме да се намесим навреме - доста преди пълната дегенерация на тъканта,” коментира Пол Харш от училището по медицина в Ню Орлийнс.

162 дни след инцидента, магнитно-резонансна томография на мозъка показала, че все още се наблюдават дребни увреждания. Детето обаче се е възстановило почти изцяло и атрофията по бялото вещество и кората е предотвратена.

Едно на нула в полза на науката!

Откритията са публикувани в Medical Gas Research.

Източник: Science Alert