Слушането на китара може да бъде хипнотизиращо, пише Life Hack. Китарата може да предизвика емоция, любов, спокойствие, страст. Тя може да извади най-доброто от една песен. 

Трудно бихме се сетили за музикална група без китарист в състава си. Добрите китаристи се превръщат в кумири, в легенди за поколения наред. Много китаристи твърдят, че свиренето на китара ги довежда до медитативно състояние. Но как свиренето на този инструмент се отразява на мозъка?

Все повече научни изследвания се занимават с това как функционира мозъкът на свирещите на китара в сравнение с всички останали. Това, до което науката достига и може за нас да е учудващо, вероятно много китаристи дълбоко в себе си инстинктивно знаят. А именно:

1. Мозъците на китаристите могат да се синхронизират.

Да, напълно вярно. Проучване, проведено в Берлин през 2012 г. на група китаристи, които са накарани да свирят едно и също парче, доказва след сканиране на мозъците им, че по време на изпълнението мозъците им са били в синхрон един с друг . 

Невронните мрежи в мозъка, свързани със социалното познание и музикалното възпроизвеждане, са били най-активни, когато участниците са свирели на своите инструменти. С други думи, способността им да се свързват един с друг, докато сирят, е изключително силна.

2. Китаристите имат по-силна интуиция.

Интуицията е "способността да се разбере нещо инстинктивно, без да е необходимо съзнателно мислене". И точно това се случва, когато двама души свирят на китара заедно. Способността да синхронизират мозъците си един с друг, произтича от дълбоко интуитивния им талант. Те могат да предвидят какво ще последва след поредица от акорди, без съзнателно да знаят това. Именно тази тяхна скрита способност им помага при свободните импровизации. 

Това обяснява и свидетелствата за характерната "химия" между музикантите в една група и защо понякога участват дори братя, които имат още по-силна връзка по между си. За този феномен действително се смята, че определя и начина, по който китаристите се учат да свирят. Докато много музиканти учат предимно чрез четене на нотни листове, китаристите учат повече чрез слушане. Това показва че китаристите имат изключителни импровизаторски умения и бърза мисъл.