Учени откриха откъде води началото си вирусът ХИВ

21 юни 2016 г., 09:09
5575

Източник: Shutterstock

Повечето болести днес, колкото и опустошителни да са, често завладяват публичното внимание за няколко месеца и си отиват. Чуваме за ебола, след което се появява нова зараза, която да предизвика колективна паника.

Въпреки това има едно заболяване, което не се вписва в този сценарий и това е т.нар. човешки имуннодефицитен вирус, или ХИВ. Разпространението на ХИВ е история, в сравнение с която всичко бледнее – комбинирайки елемент на интрига, напрежение и мистерия в един общ кошмар, който се простира по света от 20-те години на XX век насам.

Това установи скорошно научно изследване и проследи корените на вируса до град Киншаса, столицата на Демократична Република Конго. През 20-те години на 20 век по-известен като белгийската колония Леополдвил.

Столицата на Белгийско Конго по това време е място, което събира амбициите на много млади мъже, които се надяват да уредят живота си. Покрай тях се появяват железницата и проституцията. Последните две помагат за бързото разпространение на хора и зарази. В това процъфтяващо местоположение, вирусът ХИВ има множество възможности да прерасне в пандемията, която е днес.

Този щам на вируса, HIV-1 група М, който произхожда от колонията е отговорен за 90 процента от заразените хора в света, докато HIV-1 група О, друга разновидност на ХИВ, който е близък по произход, не е напуснал границите на Западна Африка. Това кара учените да смятат, че именно възможностите, предоставени от големия колониален град, са били причината за бързото глобално разпространение на вируса.

„Бързото разспространение се дължи по-скоро на екологични, отколкото на еволюционни фактори“ - казва Нино Фариа от Оскфордския университет в интервю на Би Би Си.

Фариа и колегите му са стигнали до този извод след като са направили еволюционно дърво на вируса, обхващащо няколко негови генома, събрани от около 800 души, инфектирани с вируса в централна Африка.

Сравнявайки два генома и отчитайки разликите между тях, екипът успява да установи кога те са споделяли общ прародител. В крайна сметка екипът на Фария открива, че всички разновидности на ХИВ са споделяли общ прародител и той е съществувал преди не повече от сто години. Произходът му може да се открие в 20-те години на ХХ век, в Киншаса, днешната столица на Демократична Република Конго.

В крайна сметка, генетичните изследвания, които помагат да открие точния произход на заболяването все още продължават, за да дадат възможност да се очертаят точките, където е най-необходима намесата на публичното здравеопазване, за да се ограничи разпространението на инфекцията. Защото, макар и вече да знаем къде е началото ѝ, тепърва предстои да открие къде и как ще сложим края ѝ.

Източник: Science Alert

Ключови думи:
Коментари