Повечето болести днес, колкото и опустошителни да са, често завладяват публичното внимание за няколко месеца и си отиват. Чуваме за ебола, след което се появява нова зараза, която да предизвика колективна паника.

Въпреки това има едно заболяване, което не се вписва в този сценарий и това е т.нар. човешки имуннодефицитен вирус, или ХИВ. Разпространението на ХИВ е история, в сравнение с която всичко бледнее – комбинирайки елемент на интрига, напрежение и мистерия в един общ кошмар, който се простира по света от 20-те години на XX век насам.

Това установи скорошно научно изследване и проследи корените на вируса до град Киншаса, столицата на Демократична Република Конго. През 20-те години на 20 век по-известен като белгийската колония Леополдвил.

Столицата на Белгийско Конго по това време е място, което събира амбициите на много млади мъже, които се надяват да уредят живота си. Покрай тях се появяват железницата и проституцията. Последните две помагат за бързото разпространение на хора и зарази. В това процъфтяващо местоположение, вирусът ХИВ има множество възможности да прерасне в пандемията, която е днес.

Този щам на вируса, HIV-1 група М, който произхожда от колонията е отговорен за 90 процента от заразените хора в света, докато HIV-1 група О, друга разновидност на ХИВ, който е близък по произход, не е напуснал границите на Западна Африка. Това кара учените да смятат, че именно възможностите, предоставени от големия колониален град, са били причината за бързото глобално разпространение на вируса.