Въпреки ожесточения дебат, който възникна след като китайски учен заяви, че е редактирал гените на човешки ембриони, за да възпре те да бъдат заразени от бащите им с ХИВ, учени от американския университет "Харвард" също искат да експериментират с редакция.

В института на "Харвард" "Sterm Cell Institute" докторът и учен Вернер Нюхаузер обяви, че възнамерява да използва технологията CRISPR, за да редактира човешки сперматозоиди, съобщава MIT Technology Review.

Целта е да се намали рискът от развиването на болестта на Алцхаймер в по-късна възраст.

Екипът му пояснява, че в случая не става въпрос за промяна на генетичния код на ембриони, какъвто е случаят в Китай, нито пък възнамеряват тези сперматозоиди да бъдат използвани за оплождане. Няма да има опити да се създаде бебе. Вместо това, учените ще се упражняват как да променят ДНК в сперматозоиди, които ще бъдат събрани от Boston IVF - голяма фертилно-клинична национална мрежа в САЩ. 

Помолен за коментар по спорния китайски казус, д-р Нюхаузер заяви, че експериментите там са "грешна стъпка в правилната посока". Според него технологията за редактиране на човешкия ген е важна за цялата цивилизация и е хубаво да се развива, дори и това да не доведе до масово използване.

"Хората като биологичен вид трябва да бъдат гъвкави и да са готови да посрещнат бъдещите заплахи", смята той.

Нюхаузер е австралийски лекар, специалист в областта на фертилитета, който е пристигнал в САЩ, за да развие научната си работа в Boston IVF. "В бъдеще хората ще ходят в клиники, за да тестват генома си и за да имат най-здравото бебе, с което може да се сдобият", казва той. 

"Смятам, че цялото поле ще се прехвърли от фертилност към профилактика на болестите", твърди Нюхаузер. 

По отношение на всички, които искат линията на изследвания за промяна на устойчивостта на хората към болести чрез редакция да спре, учените от "Харвард" твърдят, че редактирането може да бъде важна технология за самото оцеляване на цивилизацията. Например, ако нов вирус масов убиец се появи, може би няма да има ваксина за него първоначално, но хората ще могат да се защитават благодарение на гените си. Също както някои хора се справят по-добре по време на черната чума в Средновековието. 

"Това е една технология, която може да спаси вида ни евентуално", каза Нюхаузер в реч в Хонконг. 

Източник: Мениджър Нюз