Сушата бързо обхваща земеделските земи по цял свят – и тепърва предстои да се усилва. Ново изследване предлага идея как можем да продължим да отглеждаме културите, с които сме свикнали да се изхранваме, но с много по-малко вода.

Много от основните зърнени култури – като ориза и пшеницата – всъщност имат механизъм, който ги защитава от сушата. Проблемът е, че често този механизъм се задейства прекалено късно. Учени от Австралийския национален университет току-що идентифицираха ензима, който отговаря за това – фосфатаза SAL1 – в ново изследване, публикувано в Proceedings of the National Academy of Sciences. Сега те искат да го използват, за да накарат растенията да навлизат в „режим суша“ по-рано.

Учените обясняват, че ензимът действа като пожарна сигнализация в растението. Проблемът е, че алармата се разпищява чак след като две-три стаи от къщата вече са изгорели. Защитният механизъм намалява употребата и загубата на вода в растението, но се задейства тогава, когато растението е прекарало дълго време в условия на непрекъсната суша.

По времето, когато растението влезе в режим на запазване на вода, често то е твърде зряло. За съжаление растенията са особено уязвими към увреждане в ранните периоди на развитието си. Тъй че предприемането на мерки срещу сушата достатъчно рано може да означава, че е по-вероятно растението не само да оцелее, но и да даде по-едър продукт за консумация.
 
Сега изследователите са установили кой е този ензим и как се задейства, а следващата им стъпка е да разберат как да го използват. Дотук това е само една първа стъпка, но в условията на бързо засушаване тя може да се окаже ключова.  

Източник: Gizmodo