Английски учени са успели да постигнат истински пробив в лечението на алергията към фъстъци, който може да промени живота на много деца, съобщава ВВС.

В мащабния експеримент, проведен от болницата Аденбрук в Кеймбридж, са участвали 85 деца с такава алергия. Всеки ден те консумирали фъстъчен протеин като първоначално започнали с малки дози, които след това били постепенно увеличавани. Така учените се опитвали малко по малко да повишат толерантността на имунната система към фъстъчения протеин.

След приключването на изследването учените обявили, че цели 84 процента от алергичните деца вече могат да консумират еквивалента на 5 фъстъка на ден след 6 месеца.

Към момента не съществува лечение на алергията към фъстъци, което означава, че всеки един човек с нея трябва внимателно да проверява храните, които консумира. Все пак учените предупреждават, че терапията не е готова да се превърне в масова практика.